Internet

INTERNET VIA FIBER 

Internet via fiber levereras av Stockholms stadsnät. Vi har en så kallad gruppanslutning vilket betyder att föreningen har tecknat abonnemang för samtliga lägenheter. Tills vidare sker detta utan någon ökad månadsavsgift för respektive lägenhet. Anslutningen är 1000Mb/s i båda riktningarna.

Detta innebär att det för de flesta är en onödig kostnad att även ha bredband via kabel-tv, DSL eller på något annat sätt. Om du har något sådant abonnemang kanske du vill avsluta det.

Det är möjligt att teckna sig för IP-telefoni utan månadsavgift för dem som vill. Samtalsavgifter debiteras dock. Även IP-TV kan tecknas separat.

Stockholms Stadsnät finns även på Facebook där de också tipsar om bland annat Wifi och nyheter.

Tips om du upplever dålig uppkoppling mot internet

  1. Ta reda på är om felet ligger hos Stockholms stadsnät eller i den egna lägenheten. Koppla in din dator med ny kabel till uttaget ovanför lägenhetsdörren. Hastighet kan mätas via t.ex www.bredbandskollen.se Tänk på att alla datorer inte klarar 1000 Mb/s. Om du mäter att uppkopplingen är  dålig kontakta kundtjänst hos Stockholms stadsnät.
  2. Är uppkopplingen bra via kabel så ligger felet i den egna lägenheten. Fortsätt felsökningen genom att starta om router, om du har en sådan. Annars kan felet ligga i till exempel en trasig kabel.
  3. En routers kapacitet och placering påverkar starkt ditt nätverk. Prova en annan placering av din router för att se om bättre uppkoppling kan uppnås.
  4. Trådlösa nätverk går på olika frekvensband, antingen via 2,4 eller 5 GHz. Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet. Modernare routrar och enheter stödjer även 5 GHz-bandet. Fördelen med 2,4 GHz-bandet är längre räckvidd, vilket dock även blir en nackdel då grannars nätverk stör varandra. Detta kan kraftigt försämra ditt nätverk. 5GHz-bandet är snabbare och störs inte lika lätt av grannarnas användning av samma band. Det dämpas dock mycket mer av väggar mellan routern och din enhet. Det kan göra att din signal inte täcker hela din lägenhet om du har flera rum.

Stockholms Stadsnäts tips om förbättrat Wifi

Placering av trådlös router/tjänstedelare

Tänk på att det sitter en liten radiosändare och mottagare i både routern och i varje trådlös klient. Ju bättre de kan höra varandras signaler desto snabbare kommer trafiken att gå. Därför får du högre hastighet på trafiken om routern är bra placerad. Den bästa placeringen är någon meter från klienten och med helt fri sikt mellan klient och router. Det går ju inte alltid att få så bra förutsättning, men tänk gärna på följande tips.

  1. Trådlösa routrar/tjänstedelare vill vara i centrum
    Placera routern/tjänstedelaren så att det är så kort avstånd som möjligt mellan den och klienterna. Gärna mitt i lägenheten så att radiosignalerna når alla rum. Placera den i gärna i huvudhöjd.
  2. De gillar fri sikt – undvik plåt och tjocka väggar
    Placera inte routern bakom saker som dämpar radiovågorna.
    Placera den inte
    – inuti ett skåp, i synnerhet inte i plåtskåp eftersom plåtskåp är väldigt bra på att skärma av radiosignaler
    – bakom plåt som kyl/frys etc och tjocka väggar, de dämpar också radiosignaler
    – bakom en TV bänk, speciellt inte bakom elektronik
  3. De vill inte ha konkurrens
    Routern ska helst ha någon meters avstånd till andra radiosändare. Placera den inte i närheten av andra radiosändare, tex andra routrar eller mikrovågsugnar. Undvik helst att ha annan elektronik inom en halvmeters avstånd.
Använd modern hårdvara

Tänk på att gamla grejor inte behöver vara bra nu, bara för att de var bra för några år sedan. En telefon som var hypermodern år 2012 är inte en värsting-telefon år 2022. Detsamma gäller routrar.

De routrar som tillverkades för några år sedan stödjer inte den moderna standard 802.11ac (WiFi5)  som alla moderna telefoner, surfplattor och PC använder idag, eller till och med WiFi6. Det är stor skillnad i hastighet.

Det är hård konkurrens på hemelektronik. Därför får man ofta det man betalar för. Har man en billig router så har den sannolikt lägre prestanda än en router som kostar mer.

Ju fler antenner, desto bättre. Ett tips kan vara att räkna antalet antenner. Om den inte har synliga antenner så kan man Googla på modellbeteckningen och leta på Internet. Har routern 1 eller 2 antenner så kan det vara värt att uppgradera.

För den som vill förbättra wifi-prestanda kan det alltså vara värt att köpa en ny router om routern är några år gammal. Det går bra att kontakta kundtjänst hos Stockholms Stadsnät för att få förslag. De rekommenderar ett fåtal modeller som de har bra erfarenhet av och som går att få tag på i välkända butikskedjor. Det går också bra att köpa en sådan router av Stockholms Stadsnät, och då får man dessutom en router som de ställt in redan från början för att få maximal prestanda. Det kan vara tryggt om man inte jobbar med datacom eller är teknikexpert.